torstai 22. joulukuuta 2011

[104.] Taas vaihteeksi kiireitä? (paljon ratsastus-juttuja)

Mulla ei ole ollut yli viikkoon aikaa istua koneella kotona rauhassa! Siksipä teille ei niitä postauksia ole tullut... Synttärit sujuivat ihan hyvin ja vieraat viihtyivät :)

Peksun kanssa ollaan taas vihdoinkin päästy ratsastamaan kunnolla! Mulle on nyt tullut villitys mennä gramaaneilla. Tiedän, että gramaaneista löytyy monenlaisia mielipiteitä... Peksu ei ole mikään maailman tasaisin hevonen ratsastaa ja koulua mentäessä mun kaikki keskittyminen on siinä, että pää ei heiluisi sinne tänne. Siinä sitten kärsii oma istunta pahasti(!) ja ei me mitään huippuja koululiikkeitä päästä koskaan tekemään. Onhan se oman hevosen kanssa tietenkin niin, että kun itse on se läpiratsastaja niin pitää se hevonen saada menemään niin kuin kuuluukin, mutta vastineena omat jutut ei kyllä saisi kärsiä.

Nyt oikeasti pitäisi hommata se valmentaja!! Mä olen vähän turhan pitkään vitkutellut asiaa, vaikka olen sen jo useampaan kertaan ottanut työnalle ja jopa ottanut valmentajiin yhteyttä. Meille on luutavasti tulossa oma traileri, jolloin päästäisiin nyt talvellakin valmennuksiin ja maneesitalleille treenaamaan. Peksu on helppo lastattava, kyydissä saattaa vähän riekkua. Uusissa paikoissa toimii hienosti joten ongelmia ei pitäisi olla kun oma vetoauto + kuskikin löytyy! :)

No mutta siis palataanpa ratsastuksiin... Lauantaina itse valmistauduin synttäreiheni siivoamalla ja ruokaa laittamalla, joten äiti kävi tallilla hoitamassa Peksun ja taluttelemassa tiellä. Lapsukaiseni taisi olla vähän pahalla päällä kun oli kuulemma 2 kertaa keulinut ja toisella kerralla ihan kunnolla :D Eihän Peksun mun kanssa mitään tee, kävelee talliinkin sisälle vapaana perässä tai tiellä tai kentällä tai missä vaan. No kuitenkin he olivat selvinneet takaisin tallille :)

Sunnuntaina oli itsellä sen verran huono olo, että Peksu sai ihan vapaapäivän. Kyllä, käsittämätöntä! Minä, joka en varmasti anna pienessä tarhassa seisovalle hevoselle vapaata, jouduin kamalan oloni takia poikkeamaan säännöstä. Kävin kuitenkin laittamassa ruuat ja avaamassa joulukalenterin Pn kanssa :)

Maanantaina oli aika mennä selkään. Hieman kieltämättä jännitti, että mitä sieltä tänään tulee :D Pistin sitten gramaanit. Jo alkukäynneissä ilmeni ongelmia kun kentällä oli samaan aikaan 2 juoksuttettavaa hevosta ja yksi tyttö ratsastamassa. Jollain taisi olla vähän energiaa kerääntyneenä kun se oli jo liikaa Peksulle kun joku ravasi kentällä samaan aikaan. No otin sitten heti ohjat käteen! Sieltä sitten tuli pukkeja, jotka eivät Peksulla mitään pieniä ole! Käsistä tämä ei kuitenkaan lähde, mutta pukit ja yllättävät ympärikäännökset eivät mitään hauskoja ole. Vielä kaiken kivan lisäksi Peksu pelkään raippoja, jo toisessa päässä liehuva juoksutusraippa on tälle liikaa. On se kiva olla tärisevän hevosen selässä, joka pelkää kuollakseen raippoja. Siihen sitten päälle vielä toisten vapaapäiväisten heppojen ilopukit niin soppa oli valmis :D No selvittiin, ja sain kyllä kiittää niitä kamalia gramaaneja että edes jotenkin sain Peksun "kuriin". Pyydän jonkun kuvaamaan meidän menoa gramaaneilla, niin saatte todistetta että mun ei tarvitse vetää niitä hullun kireälle, vaan Peksun kanssa riittää se että ne on mukana!

Tiistaina oli vuorossa varmaan lähes 2 viikon jälkeen KUNNON koulutreeni. Pistinpä sitten taas ne ihanaiset gramaanit herralle... Verkattiin ensin erilaisilla ja erikokoisilla ympyröillä kaikissa askellajeissa. Välikäyntien jälkeen alettiin tekemään kolmikaarista kiemurauraa. Pienennettiin koko ajan ja loppujen lopuksi tilan koko oli ehkä 10x20 metriä. Sain Peksun todella hyvin kuulolle ja ihanan herkäksi! Ohjat sai olla todella kevyellä tuntumalla, ravissa oli helppo istua ja P kuunteli pieninpiäkin apuja! Tuli oikeasti tosi hyvä fiilis ja Peksu sai paljon kehuja :)

Kun pohkeet oli saatu kunnolla läpi ja hevonen herkäksi + taipuisaksi alettiin tekemään väistöjä pitkällä sivulla. Ensin suoraan kulman jälkeen, sitten väistö kentän keskustaa kohden, suoristus ja muutama askel suoraana ja takaisin väistö uralle. Ennen kulmaa vielä muutama askel suoraan ja sitten kulman ratsastus ja kulman jälkeen uudestaan. Peksu tuntui tosi hyvälle, joten mentiin tätä suoraan ravissa! P meni oikein hienosti ja oli hyvin kuulolla, mutta etupää meni aina vähän edellä kun mulla oli ongelmia käyttää sitä pohjetta kun keskityin niin paljon väistättävään pohkeeseen. Sitten taas välikäynnit ja alettiin laukkaamaan perusjuttuja ympyrällä ensin hieman pidemmillä ohjilla. Hiljalleen kokosin Peksua enemmän ja alettiin laukkaamaan myös uralla ja tekemään laukkapohkeenväistöjä. Yhtäkkiä kesken laukkaväistön valot sammuivat kentältä! No ei muuta kuin käynnille ja käveltiin pitkin ohjin reilu 5minuuttia.  Peksua aina vähän jännittää pimeessä ja erityisesti varjot on pelottavia, mutta nyt meni hyvin!

Kun päästiin taas hetken ravailujen jälkeen laukkaamaan, ei Peksu enää ollutkaan niin kiva ja herkkä. Jätettiin sitten ne väistöt ja pyörittiin ympyrällä koko ajan enemmän kooten. Suuntaa vaihtaessa tehtiin kokorataleikkaa ja kappas Peksu ei tykännyt ekalla kerralla ollenkaan tästä! Yhtäkkiä herra heitti aivan jumalattoman pukin! Multa lensi jalustimet jalasta, mutta kyydissä pysyin. Otettiin uudestaan ja seuraavilla kerroilla meni huomattavasti paremmin, ja osasin antaa Peksulle selvemmät avut että laukkaa piti jatkaa ja pukkeja ei saanut tulla.

Vuokraaja käy normaalisti keskiviikkoisin ratsastamassa Peksulla. Nyt hän käykin torstaina joten piti itse mennä keskiviikkona. Oli vähän pakkasta, joten mentiin vaan kentälle ilman satulaa loimi päällä. Uralla ja pääty-ympyrällä otetiin askellajit läpi ja siellä oli myös muutama puomi. Ensimmäistä kertaa menin Peksulla vähä puomeja ilman satulaa! :) Hauskaa oli, vaikkei kauheasti mitään tehtykkään.

Nyt täytyy jatkaa töitä ja sen lupaamani synttärivaate/kuva -postauksen saatte myöhemmin. Heissulivei! :)

1 kommentti:

  1. Pääsitte meidän Suosittelemme-listalle :)

    http://pystyharja.blogspot.com/p/suosittelemme.html

    VastaaPoista